PITANJA I ODGVORI O COLGATE-PALMOLIVEOVIM LABORATORIJSKIM I KLINIČKIM REZULTATIMA O UTJECAJU ZUBNE PASTE I VODICE ZA ISPIRANJE NA COVID-19 VIRUS

Studije koje je nedavno proveo Colgate-Palmolive ukazuju na to da bi određeni proizvodi za oralnu njegu mogli imati ulogu smanjenja razine SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, u vašim ustima. Laboratorijski testovi pokazali su da su određene vrste zubne paste sa cinkom, kositrovim fluoridom ili aminfluoridom, kao i vodice za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC-om), vodikovim peroksidom, klorheksidinom ili kositrovim fluoridom/aminfluoridom neutralizirale virus za više od 99%. Kliničko testiranje provedeno preproceduralno s pacijentima pozitivnima na COVID-19 pokazalo je da su određene vodice za ispiranje sa cetilpiridinijevim kloridom (CPC-om), cinkom, vodikovim peroksidom ili klorheksidinom znatno smanjile razinu virusa u ustima i do 60 minuta nakon ispiranja. Svojski se trudimo ustanoviti kako to inicijalno istraživanje točno utječe na privremeno smanjene razine virusa u ustima i što bi to moglo značiti za vas. Ono što je najvažnije, iako ne postoje dokazi da ispitani proizvodi mogu spriječiti ili zaliječiti COVID-19 ili ublažiti njegove simptome, pa se proizvodi ne mogu koristiti isključivo u te svrhe, redovito četkanje i ispiranje može odigrati važnu ulogu u očuvanju čistoće i zdravlja vaše usne šupljine. U nastavku možete pronaći odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja.

Generaqlna pitanja:

 

1. Mogu li me proizvodi za oralnu njegu zaštititi od dobivanja ili prenošenja bolesti COVID-19?

Ako je u vašim ustima detektiran virus koji uzrokuje COVID-19, već ste se zarazili. Trenutno nema dokaza da korištenje proizvoda za oralnu njegu štiti od zaraze virusom. Potrebne su dodatne studije da bi se ustanovilo bi li smanjenje razine virusa u pljuvački, koji se može prenijeti govorenjem, pjevanjem ili kašljanjem, moglo pomoći u smanjenju rizika prijenosa na druge.

2. Mogu li proizvodi za oralnu njegu ublažiti COVID-19 simptome ili pridonijeti bržem oporavku?

Ne, nema dokaza da vam proizvodi za oralnu njegu mogu ublažiti COVID-19 simptome ili pridonijeti vašem bržem oporavku. Trajanju i težini bolesti COVID-19 pridonose mnogi faktori, uključujući snagu vašeg imunosnog sustava. Naši proizvodi nisu osmišljeni ni odobreni za korištenje u svrhu prevencije ili liječenja bolesti COVID-19 ili ublaživanja njegnih simptoma.

3. Koje su zubne paste i vodice za ispiranje u laboratorijskom testu neutralizirale SARS-CoV-2 za 99% i više?

Ispitane zubne paste uključuju određene formule s cinkom, kositrovim fluoridom ili aminfluoridom.

Ispitane vodice za ispiranje i sprejevi uključuju određene formule s 0,075% CPC-a, 1,5% vodikova peroksida, 0,12% klorheksidina ili s kositrovim fluoridom/aminfluoridom.

4. Koje su vodice za ispiranje u inicijalnoj kliničkoj studiji znatno reducirale razinu virusa u ustima i do 60 minuta nakon ispiranja?

Ispitane su sljedeće formule: (1) 1,5% klorheksidina, (2) 0,12% klorheksidina i (3) 0,075% CPC-a plus 0,28% cinka.

5. Što znači "neutralizirati virus"?

"Neutralizirati virus" znači da je virus prisutan, ali više nije zarazan i više se ne može razmnožavati u svom domaćinu.

6. Kako proizvodi za oralnu njegu pomažu neutralizirati virus?

Trenutno istraživanje ukazuje na to da ispitani proizvodi za oralnu njegu razgrađuju virusnu ovojnicu. S oštećenom vanjskom zaštitnom ovojnicom ili bez nje, virus se ne može vezati za stanice i inficirati ih

7. Trebam li prati zube ili ispirati usta prije susreta s drugim ljudima?

Oralna njega trebala bi biti dio vaše dnevne osobne higijene, a radi prevencije prijenosa virusa trebali biste i dalje nositi maske, držati socijalnu distancu i prati ruke. Trenutno nema dokaza da četkanje ili ispiranje sprječava ili liječi COVID-19 ili ublažava njegove simptome. Potrebne su dodatne studije da bi se ustanovilo bi li smanjenje razine virusa u pljuvački, koji se može prenijeti govorenjem, pjevanjem ili kašljanjem, moglo pomoći u smanjenju rizika prijenosa na druge. Redovito četkanje i ispiranje ključ su očuvanja zdravlja usne šupljine. U planu su nam dodatne studije o utjecaju pranja zubi i ispiranja usta na razinu virusa u vašim ustima.

8. Na koji način rezultati laboratorijskih testirana predstavljaju ono što se zbiva u nečijim ustima?

Laboratorijsko ispitivanje osmišljeno je kako bi pokazalo mogu li ispitani proizvodi neutralizirati virus SARS-CoV-2. Colgate-Palmolive provodi dodatna klinička istraživanja, ne bi li ustanovio može li se do sličnih rezultata doći u ustima, čime bi se potpomogla neutralizacija i smanjenje razine virusa.

9. Jeste li ispitali i konkurentske proizvode?

Nismo ispitali i konkurentske proizvode.

10. Ako četkam zube i ispirem vodicom za ispiranje, moram li nositi masku?

Da. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da svi nose maske za lice radi smanjenja stope prijenosa bolesti COVID-19. Nastavite slijediti smjernice koje pomažu u sprečavanju zaraze i širenja bolesti COVID-19, kao što su nošenje maske, socijalno distanciranje i pranje ruku.

11. Ima li četkanje zubi ili ispiranje vodicom za usta ikakvog učinka na moja antitijela?

Nema, pranje zubi ili ispiranje vodicom za ispiranje nema nikakvog učinka na vaša antitijela.

 

Pitanja o zubnim pastama

 

12. Neutralizira li svaka zubna pasta virus koji uzrokuje COVID-19?

Proveli smo laboratorijske studije odabranih formula za zubne paste s cinkom, kositrovim fluoridom ili aminfluoridom, kako bismo ustanovili neutraliziraju li one virus koji uzrokuje COVID-19. Nemamo podatke o drugim zubnim pastama koje ne sadrže te sastojke.

13. Utječe li četkanje zubi na prisutnost virusa koji uzrokuje COVID-19 u mojim ustima?

Naša laboratorijska testiranja SARS-CoV-2 jesu ohrabrujuća, ali bez provođenja kliničke studije ne možemo reći hoće li u ustima dolaziti do tih efekata. U sklopu svog kliničkog programa trenutno vršimo testiranje osoba pozitivnih na COVID-19, kako bismo ustanovili smanjuje li se privremeno razina virusa u ustima četkanjem zubnim pastama određenih formula.

14. Na koliko će dugo ispitane zubne paste smanjiti razinu virusa koji uzrokuje COVID-19 u ustima?

Provodimo daljnja istraživanja da ustanovimo hoće li do neutralizacije virusa iz laboratorijskih testiranja doći i u ustima.

 

Vodice za ispiranje/sprej za usta:

 

15. Neutralizira li svaka vodica za ispiranje ili svaki sprej za usta virus koji uzrokuje COVID-19?

Proveli smo laboratorijske studije odabranih formula za vodice za ispiranje/sprejeve za usta s 0,075% CPC-a, 1,5% vodikova peroksida, 0,12% klorheksidina ili s kositrovim fluoridom/aminfluoridom, kako bismo ustanovili neutraliziraju li one virus koji uzrokuje COVID-19. Nemamo podatke o drugim vodicama za ispiranje ili sprejevima za usta koji ne sadrže te sastojke.

16. Smanjuje li privremeno svaka vodica za ispiranje ili sprej za usta razinu virusa u ustima?

Proveli smo inicijalno ispitivanje formula s (1) 1,5% vodikova peroksida, (2) 0,12% klorheksidina i (3) 0,075% CPC-a plus 0,28% cinka i zadovoljstvo nam je izvijestiti vas da su učinkovite u privremenom smanjenju razine virusa u ustima. Ostale proizvode nismo testirali.

17. Je li klorheksidin (CHX) 0,12 i 0,2% jednako učinkovit kao vodikov peroksid?

Naša laboratorijska studija nije osmišljena s ciljem usporedbe učinkovitosti proizvoda. Njome smo ispitali mogućnost proizvoda da neutraliziraju virus SARS-CoV-2.

18. Koliko će ispiranje vodicom ili korištenje spreja za usta smanjiti razinu virusa u mojim ustima?

Laboratorijsko je testiranje pokazalo da su određene vodice za ispiranje s cetilpiridinijevim kloridom u 30 ili 60 sekundi trajanja kontakta neutralizirale virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9%. Inicijalnu kliničku studiju proveli smo kako bismo ustanovili vrijedi li ovaj neutralizacijski učinak i za privremenu redukciju virusa u ustima i potvrdili da za te ispitane vodice za ispiranje vrijedi. Rezultati inicijalne kliničke studije provedene na odabranim formulama za vodice za ispiranje pokazuju da ispiranje prema uputstvima pokazuje trenutan učinak i znatno umanjuje razinu virusa u ustima. Te smanjene razine virusa održavaju se do 30 i 60 minuta nakon ispiranja, ali su razine najniže netom nakon ispiranja.

19. Štiti li ispiranje vodicom za usta od bolesti COVID-19?

Inicijalna klinička studija pokazala je znatno privremeno smanjenje razine virusa u ustima uslijed korištenja određenih vodica za usta — koje se potom održava do 60 minuta nakon ispiranja — ali trenutno ne postoje dokazi da ipsiranje vodicom ili korištenje spreja za usta štiti od dobivanja ili prijenosta bolesti COVID-19. Međutim, redovito ispiranje usta igra važnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Stomatolozi preporučuju korištenje vodice za ispiranje u sklopu dnevne rutine oralne njege