Najbolje mogućnosti kućnog izbjeljivanja zubi za vas

Published date field
Group of people smiling

Poboljšanje mog osmijeha: izbjeljivanje zuba i bonding zuba

Samo zato što su vam zubi promijenjene boje ili okrhnuti ne znači da ne mogu biti savršeni poput filmske zvijezde. Stomatološki zahvati mogu poboljšati vaš osmijeh izbjeljivanjem zuba i popravkom slomljenih ili deformiranih zuba.

Informirati ćemo vas o tome kako nastaju mrlje na zubima, kao i predstaviti najbolje i najsigurnije načine izbjeljivanja zubi kod kuće i u ordinaciji. Također ćemo s vama podijeliti kako metode lijepljenja djeluju kako biste dobili osmijeh vrijedan milijun dolara.

Koji čimbenici utječu na boju mojih zubi?

S vremenom, svačiji zubi mogu prijeći iz bijele u više žute, sive ili crvenkasto-smeđe – osim ako niste pretjerano marljivi u oralnoj njezi, izbjegavate određenu hranu i pića i ne pretrpite traumu zuba. U suprotnom, različiti čimbenici pridonose dvjema različitim vrstama mrlja na zubima.

Površinske mrlje: poznate kao vanjske mrlje, nalaze se na zubnoj caklini i mogu ih uzrokovati:

 • Duhan 

 • Ispijanje kave, čaja ili crnog vina

 • Konzumiranje visoko pigmentiranih namirnica poput trešanja i borovnica

 • Nakupljanje naslaga zubnog kamenca, koje nastaju zbog stvrdnutog plaka

Površinske mrlje trebale bi reagirati na metode izbjeljivanja zubi.

Unutarnje mrlje: Nazivaju se i intrinzičnim mrljama, pojavljuju se kada vaša caklina erodira i izlaže vaš dentin, koji je tamniji. Ove mrlje mogu biti uzrokovane:

 • Liječenjem antibiotikom tetraciklinom kada se vaši zubi formiraju

 • Traumom zuba koja rezultira odumiranjem zubnog živca, dajući zubu smeđu, sivu ili crnu boju

 • Unošenjem previše fluorida tijekom formiranja zuba (od rođenja do 16. godine), što zubima daje "šaren" izgled

Unutarnje mrlje mogu zahtijevati lijepljenje zubi ako izbjeljivanje zubi ne djeluje.

Koji su načini izbjeljivanja zubi?

Ovisno o vrsti mrlje, vaše mogućnosti će varirati.

Izbjeljivanje površinskih mrlja: Temeljito čišćenje od strane vašeg doktora dentalne medicine uklonit će većinu vanjskih mrlja uzrokovanih hranom i duhanom. Korištenje zubne paste za izbjeljivanje također može pomoći u uklanjanju ovih površinskih mrlja između posjeta stomatologu.

Ali ako su površinske mrlje tvrdokorne, da biste učinkovito izbijelili zube, možda ćete morati:

 • Koristiti proizvode za izbjeljivanje bez recepta, kao što su trake, gelovi i olovke.

 • Izbijeliti zube kod vašeg doktora dentalne medicine.

Izbjeljivanje unutarnjih mrlja: Mogu se izbijeliti, spojiti ili prekriti (krunati). Iako je svaka od ovih metoda sigurna i učinkovita, vaš će doktor dentalne medicine preporučiti tretman koje vam najbolje odgovara. Najbolji tretman ovisit će o stanju Vaših zuba i rezultatima koje želite postići. Vaš će doktor dentalne medicine razmotriti sljedeće:

 • Stupanj i tip obojenosti zuba

 • Koliko je strukture zuba ostalo

Kako izbjeljivanje zubi funkcionira?

Izbjeljivanje zuba može se obaviti u stomatološkoj ordinaciji ili kod kuće pomoću sustava koji vam nudi vaš doktor dentalne medicine. Obje metode koriste gelove za izbjeljivanje zuba koji oksidiraju mrlju.

Nije neuobičajeno da zubi postanu blago osjetljivi tijekom procesa izbjeljivanja. Stoga se prije tretmana svakako raspitajte kod svog doktora dentalne medicine kako se nositi s ovom osjetljivošću ako se pojavi.

Izbjeljivanje kod kuće: ovo je popularna opcija jer kombinira najbolje od oba svijeta: rješenje iz stomatološke ordinacije i pogodnost obavljanja većine postupaka kod kuće. Još jedna prednost je ta što je izbjeljivanje kod kuće vrlo učinkovito kada se provodi pod nadzorom vašeg doktora dentalne medicine. Evo kako to funkcionira:

 1. Vaš doktor dentalne medicine uzima otisak vaših zuba i izrađuje prilagođenu udlagu

 2. Vaš doktor dentalne medicine opskrbljuje vas gelom za izbjeljivanje.

 3. Kod kuće koristite prilagođenu udlagu i gel za izbjeljivanje i koristite ih kako je propisano. Vaš doktor dentalne medicine će vam dati upute o pravilnom nošenju vaše nove ugrađene udlage i koliko dugo je trebate nositi.

Izbjeljivanje u ordinaciji: možda biste radije sjedili i prepustili svojim doktorima dentalne medicine da obave sav posao - čak i ako je proces skuplji. Prednost je u tome što postupak traje od 30 minuta do jednog sata po posjeti, no možda ćete se morati vraćati nekoliko puta na ponavljanje postupka kako biste postigli željenu bjelinu.

Prema Consumer Guide to Dentistry, postupak izbjeljivanja u ordinaciji je proces u sedam koraka koji uključuje opsežne sigurnosne mjere, snažnu otopinu za izbjeljivanje, aktivacijsko svjetlo i stalno praćenje.

Kako funkcionira bonding?

Za spajanje se koriste kompozitne smole ili porculanske/kompozitne ljuskice za prekrivanje površine obojenih zuba. Spajanje također daje slomljenim ili izobličenim zubima lijep, ujednačen (i bjelji) izgled. Dvije su osnovne tehnike lijepljenja.

Kompozitno lijepljenje: postupak počinje određivanjem boje zuba. Zato je dobro prvo izbijeliti zube. Nakon toga, vaš doktor dentalne medicine:

 1. Malo smanjuje prednji dio zuba kako "novi" zub ne bi bio preglomazan.

 2. Urezuje mikroskopske brazde u površinu zuba s blagom kiselinom

 3. Na zub nanosi kompozitnu smolu koja odgovara boji okolnih zubi

 4. Konturira smolu u oblik te se ista namjesti pomoću svjetiljke za polimeriziranje i na kraju se zalijepljeni zub izglađuje i polira.

Lijepljenje ljuskica: ljuskica odgovara boji i obliku vašeg zuba. Dakle, opet, najbolje je prvo izbijeliti zube. Vi i vaš doktor dentalne medicine možete odabrati porculanske ili kompozitne ljuskice. Evo razlike:

 • Porculanske ljuskice općenito su skuplje, ali su jače i traju duže. Također nude bolju usklađenost boje s okolnim zubima. Ali proces je dulji: Vaš doktor dentalne medicine uzima otisak zuba i šalje ga u zubotehnički laboratorij da dizajnira ljuskicu.

 • Glavna prednost kompozitnih ljuskica je što su jeftinija opcija.

Vaš doktor dentalne medicine priprema zub za spajanje s obje ljuskice ohrapavljajući prednju površinu blagom otopinom za nagrizanje. Ljuskica se tada može zalijepiti za vaš zub pomoću dentalnog vezivnog cementa.

Hoće li moji tek izbijeljeni ili spojeni zubi imati mrlje?

Svaki zub se može obojiti, uključujući ljuskice i spojeve. Kako biste spriječili ponovno pojavljivanje mrlja, izbjegavajte pušenje, kavu, čaj, crno vino i jako obojenu hranu.

Što se tiče pranja zuba, vrsta zubne paste razlikuje se ovisno o postupku koji ste napravili:

 • Za izbijeljene, prirodne zube, perite zube dva puta dnevno pastom za izbjeljivanje. Aktivni sastojci mogu uključivati abrazivna sredstva (npr. sodu bikarbonu) ili kemikalije (npr. vodikov peroksid) koji djeluju na održavanje izbijeljenih zuba i uklanjanje novih površinskih mrlja.

 • Za spojene zube ne preporučuje se koristiti pastu za izbjeljivanje. Iako je učinkovita na prirodnim zubima, ova pasta za zube, svojom abrazivnošću i kemikalijama, može oštetiti spojeve kompozita i ljuskica – što može dovesti do toga da lako poprime više mrlja. Najbolja zubna pasta za zube s kompozitnom vezom ili ljuskicama je neabrazivni gel koji može poslužiti i kao sredstvo za poliranje.

Mogućnosti za poboljšanje vašeg osmijeha su brojne. Stoga razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine o najpovoljnijem postupku za vas – korištenju metoda izbjeljivanja zuba ili spajanju zuba. Ovisno o vrsti mrlja na zubima, svaki postupak ima svoje prednosti i nedostatke. Koji god postupak odabrali, ključ je postići savršen osmijeh.