smiling girl

Najbolja pasta za izbjeljivanje zuba: pet znakova da ste odabrali pobjednika za savršen osmijeh

Published date field

Ako krenete u odjeljak s pastama za zube u bilo kojoj ljekarni, vidjet ćete mnoge proizvode koji navode da su najbolja pasta za izbjeljivanje zuba. Ali proizvodi za izbjeljivanje toliko se razlikuju u aktivnim sastojcima i prednostima da donošenje informiranog izbora može biti teško. Bez obzira želite li samo blistaviji osmijeh ili ste primijetili da vam zubi više nisu tako bijeli kao što su bili, razumijevanje razlika između svih tih proizvoda za izbjeljivanje može vam pomoći da suzite izbor.

Aktivni sastojci

Najveća razlika između proizvoda za izbjeljivanje zubi je njihov aktivni sastojak. Postoje dvije osnovne vrste proizvoda od kojih svaka koristi različite ključne sastojke:

  • Zubne paste za izbjeljivanje koje uklanjaju površinske mrlje. Sredstva za uklanjanje površinskih mrlja izbjeljuju zube upotrebom abrazivnih sastojaka koji u biti poliraju zube. Oni zapravo ne mijenjaju boju vaših zuba, ali mogu ukloniti dio diskoloracije. Imajte na umu da iako nema sredstava za izbjeljivanje, zubne paste za izbjeljivanje površinskih mrlja mogu s vremenom izazvati osjetljivost zuba. Ako osjećate nelagodu ili su vam zubi osjetljivi nakon pranja zubi ovim proizvodima, prestanite ih koristiti.
  • Zubne paste i gelovi za izbjeljivanje zubi. Za još blistaviji osmijeh potražite pastu za izbjeljivanje zuba koja sadrži sredstvo za izbjeljivanje kao što je vodikov peroksid ili karbamid peroksid. Oba mogu izbijeliti tamne mrlje i promijeniti boju cakline u svjetliju bijelu. Obično možete postići brže rezultate s proizvodom koji izbjeljuje zube umjesto jednostavnog uklanjanja površinskih mrlja.

 

Zaštita cakline

Nakon što vam zubi postanu bijeli, korištenje paste za zube koja jača i štiti caklinu može pomoći da vaši zubi ostanu bijeli. Učvršćujući slabija mjesta na zubima, pasta za zube koja štiti caklinu otežava prodiranje mrlja i sprječava da vaši zubi požute. To je idealan proizvod za održavanje bjeline i sjaja vaših zubi. Odaberite pastu za zube dizajniranu da ojača i zaštiti caklinu.

 

Druge prednosti

Budući da nemate vremena koristiti nekoliko proizvoda svaki put kada perete zube, najbolja pasta za izbjeljivanje zuba također dolazi s drugim prednostima, poput zaštite od karijesa i osvježivača daha, a može pomoći u poboljšanju zdravlja desni. Pazite da pasta za izbjeljivanje zuba koju odaberete sadrži fluorid za sprječavanje karijesa, zajedno s blagim abrazivom, poput natrijevog lauril sulfata, koji pomaže u održavanju zuba čistima i bez mrlja.
Singapursko stomatološko udruženje predlaže pravilan pregled usne šupljine od strane doktora dentalne medicine kako bi se odredio najprikladniji tretman izbjeljivanja kada se radi o postupcima izbjeljivanja/izbjeljivanja. To je još važnije za osobe s istrošenom zubnom caklinom, povlačenjem zubnog mesa, osjetljivim zubima, neliječenim karijesom i zubima koji su uvelike obnovljeni jer prema SingHealth-u izbjeljivanje nije učinkovito na zubnim restauracijama kao što su amalgam ili bijeli ispuni, metalne ili porculanske krunice itd.

 

Udobnost i osjetljivost

Istina je da najčešća nuspojava sastojaka za izbjeljivanje može biti blaga osjetljivost zuba. Ako se nakon prelaska na pastu za izbjeljivanje zuba žalite na bolne zube i desni, možda će vam trebati ona s blažim aktivnim sastojcima. Pokušajte koristiti sredstvo za uklanjanje površinskih mrlja umjesto zubne paste za izbjeljivanje ili potražite pastu za izbjeljivanje zuba formuliranu za osjetljive zube kako biste iskoristili prednosti paste za izbjeljivanje zubi bez ikakve nelagode.
Pasta za izbjeljivanje zuba sigurna je za cijelu vašu obitelj, ali nikad ne škodi razgovarati sa svojim doktorom dentalne medicine o drugim opcijama za bjelji osmijeh. Pregledom popisa sastojaka i provjerom prednosti možete pronaći najbolju pastu za izbjeljivanje zuba za sebe.