Zubna pasta za izbjeljivanje zubi: Osnove svakodnevnog izbjeljivanja

Zubna pasta za izbjeljivanje zubi: Osnove svakodnevnog izbjeljivanja

Prije nego što odaberete pastu za izbjeljivanje zuba, jeste li znali da postoje različite vrste? Saznajte više o aktivnim sastojcima, što oni čine za vaše zube i više informacija o tome kako odabrati najbolju pastu za izbjeljivanje zuba za vaše potrebe.

Kako djeluje pasta za izbjeljivanje zuba?

Postoje brojne opcije dostupne na policama trgovina, ali nisu sve opcije iste. Postoje dvije osnovne vrste od kojih svaka koristi različite ključne sastojke. Neki su zapravo površinski odstranjivači mrlja: oni izbjeljuju nježno polirajući zube. Mogu ukloniti promjenu na boji zuba koja je nastala bojanjem hranom i pićem.

Neke vrste zubnih pasti za izbjeljivanje imaju sastojke za izbjeljivanje koji uistinu mijenjaju boju vaših zuba. Zubna pasta za izbjeljivanje obično djeluje brže i daje dugotrajnije rezultate. Međutim, razgovarajte sa svojim zubnim higijeničarom ili doktorom dentalne medicine prije nego isprobate proizvod za izbjeljivanje. Poznato je da uzrokuju osjetljivost zuba i mogu utjecati na ljuskice, krunice ili druge stomatološke naprave.

Kako odabrati pastu za izbjeljivanje zuba

Aktivni sastojci mogu promijeniti učinkovitost proizvoda u izbjeljivanju zubi. Pasta za izbjeljivanje zuba obično uključuje jedan od ova tri sastojka:

  • Blagi abrazivi. Časopis Američke stomatološke udruge izvješćuje da neke vrste sadrže samo blage abrazive. Ovi sastojci ne izbjeljuju niti mijenjaju boju zuba: mogu samo ukloniti površinske mrlje nježnim brušenjem cakline.

  • Vodikov peroksid. Većina pasta za izbjeljivanje zuba sadrži vodikov peroksid. Vodikov peroksid je sredstvo za izbjeljivanje koje se koristi u proizvodima koji se kupuju u trgovini i profesionalnim tretmanima. Ovi proizvodi mijenjaju boju vaših zubi, a ne uklanjaju samo površinske mrlje kao što to rade drugi proizvodi. Koncentracija vodikovog peroksida u pasti za izbjeljivanje zuba manja je od količine koju biste pronašli u proizvodima za jednokratnu upotrebu. Međutim, vodikov peroksid može dati zamjetne rezultate tijekom duljeg razdoblja uporabe.

  • Karbamid peroksid. Karbamid peroksid je u biti sredstvo za izbjeljivanje koje se razgrađuje na druge spojeve poput vodikovog peroksida. Karbamid peroksid također je široko rasprostranjen sastojak za izbjeljivanje koji možete pronaći i u gelovima i udlagama za izbjeljivanje.

Je li sigurno koristiti pastu za izbjeljivanje zuba svaki dan?

Pročitajte upute na pasti za zube. Ako vaša pasta za zube preporučuje svakodnevnu upotrebu za najbolje rezultate, možete je koristiti svakodnevno. Ako osjetite povećanu osjetljivost zuba, možete naizmjenično koristiti običnu pastu za zube ili pronaći pastu za izbjeljivanje za osjetljive zube.

Zaštita vaše cakline nakon izbjeljivanja

Budući da zubna pasta za površinsko uklanjanje mrlja ostruže vašu caklinu, trebali biste pokušati ojačati svoju caklinu nakon izbjeljivanja. Postoji nekoliko opcija pasta za zube koje jačaju ili štite caklinu. Održavanjem zdrave cakline možete spriječiti ponovnu pojavu površinskih mrlja. Za preporuke možete razgovarati sa svojim doktorom dentalne medicine.

Kako koristiti pastu za izbjeljivanje zuba

Sjajna stvar kod paste za izbjeljivanje zuba je to što također pruža prednosti obične paste za zube. Četkanje najmanje dva puta dnevno po dvije minute svaki put smanjit će rizik od karijesa, osvježiti dah i održati vaše desni zdravima.

Zapamtite da ADA preporučuje razgovor sa svojim doktorom dentalne medicine prije korištenja proizvoda za izbjeljivanje, osobito ako imate krunice i ispune. Ako već imate osjetljive zube, vaš doktor dentlane medicine može preporučiti pravi proizvod za vaše potrebe.