Group of people smiling

Kako izbijeliti žute zube: 5 najboljih savjeta

Published date field

Hrana, piće, neki lijekovi i dob mogu s vremenom uzrokovati promjenu boje zuba. Zubi mogu postati žuti ili sivi zbog površinskih ili dubokih mrlja. Saznajte više o uzrocima žutih zubi i jednostavnim načinima za sprječavanje i uklanjanje mrlja sa zuba.

Zašto su mi zubi žuti kad ih perem svaki dan?

Čak i ako održavate solidnu rutinu njege usne šupljine, vaši zubi mogu s vremenom postati obojeni. Pranje zuba i korištenje antiseptičke vodice za usta održava vaša usta čistima i zdravima. Ipak, neki čimbenici načina života kao i genetski čimbenici mogu utjecati na boju vaših zubi. Na primjer, sljedeći čimbenici mogu učiniti vaše zube žutim ili sivim:

  • Kisela pića kao što su kava, čaj, sok i vino

  • Pušenje cigareta i ostalih duhanskih proizvoda
  • Tanka zubna caklina ispod koje se vidi blijedosmeđi sloj koji se zove dentin.
  • Suha usta
  • Neki lijekovi poput antibiotika i dodataka prehrani
  • Genetika
  • Starenje

Kako se riješiti žutih zubi?

Na sreću, postoje stvari koje možete učiniti da posvijetlite svoje zube. Dobra rutina oralne higijene, izbjegavanje hrane i pića koja izazivaju mrlje te korištenje proizvoda za izbjeljivanje zubi mogu pomoći u uklanjanju površinskih mrlja i uljepšati vaš osmijeh.

1. Prakticirajte dobru oralnu higijenu

Održavanje dobre oralne higijene ključno je za održavanje bijele boje zuba. Pravilno pranje zubi najmanje dva puta dnevno po dvije minute svaki put, čišćenje između zuba zubnim koncem ili alternativnim koncem te korištenje antiseptika ili vodice za ispiranje usta dobra je praksa za održavanje zdravlja vaših usta. Također, redovito obavljanje stomatoloških pregleda i pridržavanje uputa za njegu od svog doktora dentalne medicine može pomoći u sprječavanju daljnjih mrlja i drugih stomatoloških problema.

2. Izbjegavajte hranu koja uzrokuje mrlje

Dobra oralna higijena je ključna, ali također možete izbjeći nove mrlje ili produbljivanje mrlja izbjegavanjem hrane i pića s kiselinama i bojama za koje je poznato da ostavljaju mrlje na zubima. Intenzivno pigmentirana hrana poput crnog vina, bobičastog voća i kave trebala bi biti poslastica, ali ne i nešto što konzumirate tijekom dana. Čestice iz ove hrane i pića možete ukloniti četkanjem zubi ubrzo nakon konzumiranja.

3. Tretmani i proizvodi za izbjeljivanje zubi

"Ako želite znati kako izbijeliti žute zube, najučinkovitija opcija je tretman izbjeljivanja kod vašeg doktora dentalne medicine u ordinaciji. Tretmani izbjeljivanja u ordinaciji postali su vrlo popularni jer rezultate možete vidjeti u jednom ili nekoliko posjeta. Učinci traju dulje od bilo kojeg proizvoda koji možete pronaći na policama u dućanu.

Vaš doktor dentalne medicine može preporučiti set za izbjeljivanje kod kuće koji uključuje prilagođene udlage i gel za izbjeljivanje. Upute mogu varirati, ali pacijenti često nose jednu od ovih udlaga određeno vrijeme navečer tijekom jednog ili dva tjedna. Obavezno slijedite upute svog doktora dentalne medicine za naknadnu njegu kako biste zadržali rezultate izbjeljivanja!

Tretmani izbjeljivanja kod vašeg doktora dentalne medicine obično su skuplji od proizvoda za izbjeljivanje koje možete kupiti u trgovini. Ipak, postoji nekoliko opcija koje možete isprobati. Trake za izbjeljivanje, vodice za ispiranje usta za izbjeljivanje, paste za izbjeljivanje zuba i olovke za izbjeljivanje postale su široko dostupne u slobodnoj prodaji. Ovi proizvodi imaju nižu koncentraciju spojeva za izbjeljivanje od onih koje koristi doktor dentalne medicine, pa obično nisu toliko učinkoviti. Ipak, njima možete postići određeno izbjeljivanje zubi."

4. Zaštita cakline

Vaš osmijeh možda neće biti blistav koliko želite zbog slabe cakline. Prema Američkom stomatološkom udruženju (ADA), zubna caklina je tvrda tvar. Jednom kada se pokvari, ne može se samostalno popraviti. Jednom kad oralna bolest zahvati caklinu, više je ne možete obnoviti, a slaba caklina može biti podložnija karijesu. Dobra zaštita cakline tu dolazi do izražaja. Fluorid koji se nalazi u većini pasta za zube može pomoći u jačanju zubne cakline protiv trošenja povezanog s kiselom hranom i pićima, što znači manje mrlja na slaboj caklini

5. Jedite hranu bogatu kalcijem

"Prema ADA-i, konzumacija hrane bogate kalcijem pomaže u jačanju cakline. Zdrava caklina znači da se sloj dentina ispod ne vidi, što uzrokuje da vaši zubi izgledaju bjelji. Mliječni proizvodi i nemliječna hrana bogata kalcijem vašim zubima osiguravaju minerale koji su im potrebni da bi caklina bila zdrava.

Kada oralna higijena sama po sebi ne poboljšava izgled vaših zubi, možda je vrijeme da razmislite o drugim opcijama. Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine o njegovim preporukama za uklanjanje površinskih mrlja i održavanje blistavog osmijeha."