Lasersko izbjeljivanje zubi za blistav osmijeh

Lasersko izbjeljivanje zubi za blistav osmijeh

Prema NHS-u (engleska nacionalna zdravstvena služba), sve više ljudi izbjeljuje zube. Lasersko izbjeljivanje zubi popularan je kozmetički stomatološki postupak koji omogućuje značajno poboljšanje svjetline. Može biti skupo, ali samouvjeren osmijeh može biti vrijedan troška. Ako ste zainteresirani za lasersku opciju izbjeljivanja zubi, evo što biste trebali znati.

Kako funkcionira?

Izbjeljivanje zubi laserom je učinkovit način za smanjenje mrlja. Zapravo, NHS kaže da izbjeljivanje zubi aktivirano laserom može učiniti vaše zube nekoliko nijansi svjetlijim u otprilike sat vremena. Evo što možete očekivati na dan zahvata:

  • Koristeći indikator boje, vaš doktor dentalne medicine će odrediti trenutnu boju i nijansu vaših zubi. Vaši zubi će se slikati kako biste mogli vidjeti razliku nakon završetka zahvata.
  • Doktor dentalne medicine će obrubiti vaše usne zaštitnim SPF losionom koji sadrži hidratantne tvari. Retraktor obraza umeće se u usta kako bi ostala otvorena tijekom postupka. Nakon što su usta otvorena, pamučni kolutići se stavljaju ispod usana kako bi područje ostalo suho, a preko desni se stavlja gumena brana ili zaštitni premaz kako bi zaštitili usta i desni od gela za izbjeljivanje, koji može izazvati iritaciju usne šupljine. Također ćete nositi zaštitne naočale kako biste zaštitili oči od lasera.
  • Doktor dentalne medicine će vam zatim nanijeti gel za izbjeljivanje na prednji dio zuba. Prema Bupa (Englesko privatno zdravstveno osiguranje) Gel obično sadrži vodikov peroksid ili karbamid peroksid, koji otpušta kisik na površinu zuba i izbjeljuje ih.
  • Nakon toga, vaš doktor dentalne medicine može koristiti svjetlo za izbjeljivanje ili laser. Nakon što se uključi, ovo svjetlo će sjati izravno na zube kako bi se aktivirao proces izbjeljivanja. Svjetlost lasera obasjava sve zube odjednom i ne miče se. Pacijenti moraju mirno sjediti u naslonjenom položaju na stomatološkoj stolici kako bi laser ravnomjerno sjajio sve izložene zube. Neki sustavi izbjeljivanja sastoje se od niza od tri 15-minutne sesije koje se provode u jednom zahvatu. Između svake sesije, doktor dentalne medicine će provjeriti gazu i materijale za tekuće brane kako bi osigurao da su meka tkiva u ustima izolirana od otopine za izbjeljivanje.
  • Nakon završetka izbjeljivanja, otopina će se usisati ili isprati. Zaštitni materijali će se ukloniti, a zubi i desni će se isprati i ponovno usisati. Nakon laserskog izbjeljivanja zubi, pore cakline su otvorene i podložnije upijanju mrlja oko dva dana. Tijekom tog vremena pacijenti bi trebali izbjegavati korištenje ili konzumiranje bilo čega što može obojiti zube, uključujući ruž za usne, kavu i gazirana pića. Lasersko izbjeljivanje zubi uklanja tvar iz zuba koja se naziva stečena pelikula, koja nastaje iz vaše sline. Potrebno je do 24 sata da se ovaj sloj ponovno razvije, stoga biste trebali izbjegavati hranu koja boji zube tijekom tog vremena.
  • Trebali biste razgovarati sa svojim doktorom dentalne medicine ako imate osjetljive zube jer proces izbjeljivanja može povećati osjetljivost. U mnogim slučajevima osjetljivost se smanjuje nekoliko dana nakon tretmana, ali vaš doktor dentalne medicine može savjetovati je li zahvat prikladan za vas.

Održavanje sjaja zubi nakon laserskog izbjeljivanja

Lasersko izbjeljivanje ne sprječava da vaši zubi budu osjetljivi na bojenje. Profesionalno izbjeljivanje zubi može trajati od šest mjeseci do dvije godine, ovisno o čimbenicima životnog stila, a opetovano izlaganje tamnoj hrani i piću može uzrokovati ekstrinzično bojenje zuba tijekom vremena.

Svoje nove zube možete zaštititi pijenjem na slamku kako biste smanjili učinak bojenja od pića. Obavezno posjećujte svog doktora dentalne medicine radi redovitih pregleda i čišćenja, a možete koristiti i pastu za izbjeljivanje zuba koja će pomoći u izbjeljivanju i zaštiti zuba.

Sada kada znate detalje laserskog izbjeljivanja, možete bolje odrediti je li lasersko izbjeljivanje pravi izbor za vas. Vaš doktor dentalne medicine također vam može pomoći u procjeni vaših mogućnosti.