Postupak izbjeljivanja zuba u stomatološkoj ordinaciji

Koje su najbolje opcije za trenutno izbjeljivanje zubi?

Tehnologija izbjeljivanja zubi je brža, sigurnija i učinkovitija nego u prošlosti. Postoji širok izbor opcija za izbjeljivanje dostupnih u trgovinama. Ako vam se sprema posebna prigoda, saznajte više o tretmanima gotovo trenutnog izbjeljivanja koji su dostupni u ordinaciji vašeg doktora dentalne medicine i opcijama bez recepta koje možete koristiti u bilo kojem trenutku.

Tretmani za trenutno izbjeljivanje zubi kod vašeg doktora dentalne medicine

Profesionalni tretmani izbjeljivanja prava su stvar. Vaš doktor dentalne medicine može propisati tretman izbjeljivanja koji je specifičan za vaše zube, uključujući izradu otiska vaših zuba za prilagođenu udlagu za izbjeljivanje ili tretman izbjeljivanja u ordinaciji. Tretman izbjeljivanja u ordinaciji obično traje više od jednog posjeta. Svaki posjet može trajati od 30 do 90 minuta, ovisno o tome što vaš doktor dentalne medicine smatra najboljim. Prema Američkoj stomatološkoj udruzi, vaš doktor dentalne medicine može koristiti svjetlosno ili lasersko izbjeljivanje zubi, za što je potreban samo jedan posjet.

Nakon izbjeljivanja zubi od svog doktora dentalne medicine, možete isprobati kućni proizvod koji se prodaje bez recepta za održavanje vašeg blistavog osmijeha. Američka akademija kozmetičke stomatologije izvještava da su metode izbjeljivanja u ordinaciji brže i učinkovitije od onih koje možete kupiti u trgovinama. Evo kako tretmani u ordinaciji obično funkcioniraju:

  • Vaš doktor dentalne medicine nanosi gel na vaše desni kako bi ih zaštitio od sredstva za izbjeljivanje.
  • Zatim koriste sredstvo za izbjeljivanje – koncentrirani vodikov peroksid – na vaših osam prednjih zuba.
  • Zatim, vaš stomatolog obasjava vaše zube posebnim svjetlom kako bi poboljšao učinak izbjeljivanja.
  • Unutar jednog sata vaši zubi mogu izgledati osam do deset nijansi svjetlije.

Prijenosni sustavi za izbjeljivanje zubi koje možete napraviti kod kuće

Vjerojatno ste na policama ljekarni vidjeli trakice za izbjeljivanje zubi, gel za izbjeljivanje zubi, pastu za izbjeljivanje zuba, četke, udlage i olovke. Ovi su proizvodi često pristupačni i lako ih je raditi u večernjim satima kod kuće. Iako možda nisu tako učinkoviti ili brzi kao tretmani izbjeljivanja kod vašeg stomatologa, mogu primjetno izbijeliti vaše zube.

Kako djeluje zubna pasta za izbjeljivanje zubi

Zubna pasta za izbjeljivanje dobra je opcija za sigurno izbjeljivanje zubi uz održavanje redovite rutine oralne njege. Zubna pasta za izbjeljivanje formulirana je s dva posto vodikovog peroksida za izbjeljivanje zubi. Ovim vrstama pasti za zube koje se prodaju u slobodnoj prodaji obično je potrebno četiri tjedna svakodnevne upotrebe da bi se vidjela primjetna razlika u nijansi. Pasta za izbjeljivanje zuba može održavati tretmane izbjeljivanja u ordinaciji i može zaštititi od karijesa, baš kao i druge vrste pasta za zube.

Kako koristiti prijenosne četkice za zube za površinske mrlje

Postoje čak i proizvodi za izbjeljivanje zubi koje možete nositi sa sobom dok ste u pokretu! Prijenosne četkice za zube su male, ne zahtijevaju vodu niti ispiranje tako da ih možete koristiti bilo gdje. Ove četke mogu ukloniti površinske mrlje prije nego što se stvrdnu, primjerice nakon jela ili pijenja bobičastog voća, crnog vina ili kave.

Izrada kompleta za izbjeljivanje kod kuće

Također možete zatražiti od svog doktora dentalne medicine tretman gelom kod kuće. Liječenje kod kuće može potrajati dulje nego trenutno liječenje u ordinaciji, ali je praktičnije i ugodnije. Za ovaj tretman, doktor dentalne medicine vas šalje kući s udlagom punom gela za izbjeljivanje. Ovu udlagu nosite određeno vrijeme navečer, na primjer dok gledate TV ili čitate. Ove udlage ćete možda morati nositi dva do četiri tjedna, ovisno o preporukama doktora dentalne medicine. Međutim, ove udlage su jednako djelotvorne kao i drugi načini izbjeljivanja i mogu dati fantastične rezultate.

U trgovinama su dostupne i udlage s gelom za izbjeljivanje bez recepta. Imajte na umu da rezultate možete vidjeti tijekom vremena.

Prijenosne olovke za izbjeljivanje

Olovke za izbjeljivanje postaju nova pristupačna, prijenosna metoda za izbjeljivanje zubi. Baš kao i četkice za zube, olovke za izbjeljivanje možete lako nositi sa sobom. Olovke za izbjeljivanje sadrže gel vodikovog peroksida koji nakon četkanja nanosite četkom. Gel se brzo suši i može se nanijeti bilo gdje, nema potrebe čekati slobodnu večer kod kuće kao kada koristite udlage za gel.

Ostali savjeti za izbjeljivanje zubi

Prema Akademiji opće stomatologije, izbjeljivanje zubi će djelovati mnogo brže ako slijedite ove savjete:

  • Redovito posjećujte doktora dentalne medicine kako biste bili sigurni da su vaši zubi i desni zdravi
  • Imajte na umu da otopine za izbjeljivanje zubi neće štetiti, niti će izbijeliti krunice ili ispune
  • Izbjegavajte obojenu hranu i pića poput bobičastog voća, kave, crnog vina i čaja tijekom i nakon tretmana izbjeljivanja
  • Izbjegavajte duhanske proizvode

Iako je u trgovinama dostupno nekoliko opcija za izbjeljivanje zubi, vaš će doktor dentalne medicine znati koja je opcija za izbjeljivanje najbolja. Pitajte svog doktora dentalne medicine ili zubnog higijeničara za preporuke ako vam je potrebna pristupačna opcija kod kuće.