Kako napraviti vlastitu pastu za izbjeljivanje zubi

Kako napraviti vlastitu pastu za izbjeljivanje zubi

Primijećeno je da je najvažnija stvar koju ljudi žele promijeniti u vezi sa svojim osmijehom bjelina njihovih zubi i većina njih vjeruje da je sjajan osmijeh jedno od njihovih najvažnijih aduta. Stoga ne čudi da danas na tržištu postoji mnogo proizvoda za izbjeljivanje koji to mogu učiniti. Ali blistaviji osmijesi bili su poželjni mnogo prije nego što su moderna rješenja bila dostupna, a izrada domaće paste za izbjeljivanje zubi zabavan je i siguran način da uljepšate svoj osmijeh kada se koristi u kombinaciji s profesionalnim proizvodima za njegu.

Kako izbijeliti zube kod kuće

Većina današnjih proizvoda koristi karbamid peroksid, od kojih se neki razgrađuju u vodikov peroksid – glavno sredstvo za izbjeljivanje, prema Indijskom stomatološkom udruženju (IDA). Studije pokazuju da je izbjeljivanje općenito sigurno. Kao opće pravilo za Uradi sam (DIY) izbjeljivanje, umjerena upotreba svakodnevnih otopina – poput sode bikarbone, kokosovog ulja i male količine vodikovog peroksida – može postići učinak. Nekoliko domaćih rješenja počinje sa sodom bikarbonom kao bazom u kombinaciji s drugim prirodnim sastojcima za dosljednost. Evo nekoliko njih.

Vodikov peroksid i soda bikarbona

Jednostavna pasta za zube koja se sastoji od vodikovog peroksida i sode bikarbone može stvoriti blistaviji osmijeh. Soda bikarbona u kombinaciji s vodom oslobađa slobodne radikale koji razgrađuju molekule koje uzrokuju mrlje na zubnoj caklini. Evo najboljeg pristupa:

Koristite manje sode bikarbone nego vodikovog peroksida i pazite da vaša pasta nije zrnasta.

Pomiješajte otprilike dvije žlice vodikovog peroksida s jednom žlicom sode bikarbone.

Miješajte dok ne postane pasta i počnite četkati.

Ostavite pastu da odstoji oko minutu i zatim isperite.

Uvijek je važno nakon toga temeljito isprati usta kako ne bi ostalo vodikovog peroksida ili sode bikarbone. I iznad svega, ograničite korištenje svoje paste na dva ili tri puta tjedno. Pretjerana upotreba sode bikarbone može imati suprotan učinak čišćenja, s vremenom razgraditi caklinu i uzrokovati osjetljivost zuba. Dakle, pobrinite se da održavate svoj redoviti režim oralne njege.

Jabučni ocat

Jabučni ocat je višenamjenski proizvod za kućanstvo; mogli biste se iznenaditi kada saznate da također ima svojstva prirodnog izbjeljivanja, prema Reader's Digestu. Korištenje u kombinaciji sa sodom bikarbonom zapravo pomaže u uklanjanju mrlja i izbjeljivanju zubi. Također, možete mućkati s njim za sličan učinak tijekom vremena. I premda rezultati nisu trenutačni, korištenje jabučnog octa kroz nekoliko tjedana može učiniti razliku. Za izradu paste za izbjeljivanje zubi idealna su dva dijela jabučnog octa i jedan dio sode bikarbone. Opet, manje je više kada je u pitanju soda bikarbona. Isprobajte ovo rješenje nekoliko puta tjedno ili jednostavno koristite jabučni ocat kao blago sredstvo za ispiranje usta uz svakodnevnu oralnu njegu.

Kokosovo ulje i list paprene metvice

Iako istraživanja još uvijek nisu dala jasne zaključke o učinku kokosovog ulja na oralno zdravlje i bakterije, smatra se da ima svojstva koja smanjuju mrlje. Kokosovo ulje, s malom količinom zgnječenih listova paprene metvice za mint finiš, može pomoći u uklanjanju nekih površinskih bakterija koje žute zube. Poznato je da kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu, tvar koja razgrađuje bakterije. Kao i jabučni ocat, nije trenutno rješenje, pa će njegova upotreba s vremenom imati najbolji učinak. Ali za razliku od izbjeljivača na bazi sode bikarbone, sigurno je svakodnevno koristiti kokosovo ulje.

Izrada vlastite paste za izbjeljivanje zubi je zabavna, povećava bjelinu vašeg osmijeha i napada hranu i piće koji su najveći uzročnici mrlja na zubima. U tu svrhu, klonite se bilo kakvih domaćih otopina na bazi limuna, poput limuna, naranče ili jagode. Kiselina u ovom voću može se razgraditi i oštetiti vašu caklinu.

Upamtite da korištenje domaće paste za izbjeljivanje zubi kao jedinog sredstva za njegu usne šupljine nije optimalno za dobro zdravlje usne šupljine. Pridržavanje normalne rutine pravilnog čišćenja zubnim koncem i četkanja, uz redovite posjete doktoru dentalne medicine dva puta godišnje, najbolji je način za održavanje zdravog, blistavog osmijeha.