teens

Kako tinejdžeri mogu održati svoj osmijeh blistavim?

Published date field

Najbolji način da tinejdžeri uživaju u lijepom osmijehu i zdravim zubima jest da nastave s dobrim oralnim navikama koje su započele u ranom djetinjstvu.
Bez obzira nosite li aparatić za zube ili drugi ortodontski tretman, važno je:

  • Četkati dva puta dnevno pastom za zube s fluoridom kako biste uklonili naslage. Plak je glavni uzrok karijesa i bolesti desni.
  • Svakodnevno čistiti zubnim koncem kako biste uklonili naslage između zuba i ispod desni. Ako se plak ne uklanja svakodnevno, može se stvrdnuti u zubni kamenac — ružnu, tvrdu žutu nakupinu.
  • Ograničiti unos slatke ili škrobne hrane, posebno gumenih bombona.
  • Redovito posjećivati doktora dentalne medicine radi profesionalnog čišćenja i pregleda.


Osim što pomažete zubima da traju doživotno, čista usta jednostavno čine da se osjećate dobro. Također vam daju svježiji dah i ljepši osmijeh.

 

 

O kojim bi posebnim problemima zuba tinejdžer trebao znati?

Problemi sa zubima mogu se dogoditi i doista se javljaju tijekom tinejdžerskih godina. Bolja informiranost o problemima koji utječu na oralno zdravlje može olakšati donošenje najboljih odluka.

  • Ortodoncija - mnogim pred-tinejdžerima i tinejdžerima potreban je aparatić za popravak zbijenih ili krivih zuba i ispravljanja čeljusti. Zube koji ne pristaju pravilno jedan uz drugog teže je održavati čistima, postoji veća vjerojatnost da će biti rano izgubljeni i uzrokuju dodatni stres na mišićima za žvakanje. Ortodontska procjena će odrediti trebate li aparatić za zube i koja vrsta liječenja je prava za vas. Ako nosite aparatić za zube, potrebno je posebno paziti na pravilno čišćenje zubi.
  • Štitnici za zube - ako se bavite sportom, štitnici za zube su ključni za zaštitu vašeg osmijeha. Ovi uređaji obično pokrivaju gornje zube i dizajnirani su za zaštitu od slomljenih zuba, posjekotina usana i drugih oštećenja u ustima. Ako na donjoj čeljusti nosite aparatić ili neki drugi fiksni stomatološki aparat (kao što je most), vaš doktor dentalne medicine može predložiti zaštitu za usta i za te zube.
  • Prehrana - prehrana igra ključnu ulogu u zdravlju vaših zuba. Šećeri i škrob u mnogim grickalicama i pićima podupiru stvaranje plaka koji uništava zubnu caklinu. Ograničite broj međuobroka koje jedete i pijete — svaki put kada konzumirate hranu i piće koje sadrže šećere ili škrob, vaše zube napadaju kiseline 20 ili više minuta. Uravnotežena prehrana iz pet skupina namirnica može značajno utjecati na vaše zdravlje zuba. Za međuobroke birajte hranjive namirnice kao što su sir, sirovo povrće, običan jogurt ili voće.
  • Pušenje - ako ne pušite ili ne žvačete duhan, nemojte počinjati. Uz ostale zdravstvene probleme, pušenje može zaprljati zube i desni, zaprljati kamenac na zubima i pridonijeti lošem zadahu. Dugoročno gledano, duhan za žvakanje, cigarete i cigare povećavaju rizik od razvoja raka usne šupljine i bolesti desni. Ako ipak koristite duhan, obavijestite svog doktora dentalne medicine i liječnika i svakako im recite o svim problemima u ustima koje možda imate.
  • Oralni piercing - unatoč svojoj popularnosti, oralni piercing može izazvati komplikacije poput infekcija, nekontroliranog krvarenja i oštećenja živaca. Također se možete ugušiti čavlima, utezima ili karikama koje se olabave, a metalni nakit također može slomiti ili oštetiti vaše zube i desni. Ako razmišljate o oralnom piercingu, obavijestite svog doktora dentalne medicine; on ili ona vam mogu pomoći da donesete najsigurniju odluku.
  • Poremećaji hranjenja - bulimija (prejedanje i povraćanje) i anoreksija (pretjeran strah od debljanja koji često rezultira povraćanjem) ozbiljni su poremećaji koji izravno utječu na izgled zuba nagrizanjem zubne cakline. Iako doktor dentalne medicine može ispraviti oštećenu zubnu caklinu, on ili ona ne može liječiti stvarni poremećaj prehrane — potencijalno po život opasno stanje koje zahtijeva rješavanje psiholoških problema slike o sebi i samokontrole. Ako imate poremećaj prehrane - ili mislite da biste mogli imati - razgovarajte sa svojim liječnikom.

 

 

Što mogu napraviti da moji zubi izgledaju bjelje?

Temeljito čišćenje od strane doktora dentalne medicine ili higijeničara uklonit će većinu vanjskih mrlja uzrokovanih hranom i duhanom. Korištenje zubne paste za izbjeljivanje također može pomoći u uklanjanju površinskih mrlja između posjeta doktoru dentalne medicine. Ako su mrlje prisutne godinama, možda ćete trebati profesionalno izbijeliti zube kako biste uklonili te tvrdokornije vanjske mrlje.
Unutarnje mrlje mogu se izbijeliti, spojiti ili prekriti (krunati). Iako je svaka od ovih metoda sigurna i učinkovita, vaš će doktor dentalne medicine preporučiti koji je tretman prikladan za vas ovisno o stanju vaših zubi i rezultatima koje želite postići.