4 vrste proizvoda za izbjeljivanje zubi

4 vrste proizvoda za izbjeljivanje zubi

Published date field

Posvjetljivanje i izbjeljivanje zubi postalo je estetska briga broj jedan za mnoge ljude. Tretmani izbjeljivanja zubi kod vašeg doktora dentalne medicine i proizvodi bez recepta koji su danas dostupni jednostavni su za korištenje i mogu imati primjetan učinak na vaš osmijeh. Saznajte više o četiri najpopularnije mogućnosti izbjeljivanja zubi.

Uzroci vanjske diskoloracije zuba

Neke navike u ishrani, piću i načinu života mogu s vremenom utjecati na boju vaših zuba. Prema Američkoj akademiji za estetsku stomatologiju, to uključuje sljedeće:

  • Pušenje

  • Crno vino

  • Kava ili čaj

  • Tamna gazirana pića

  • Umaci od rajčice

  • Tamno voće kao što su maline, borovnice i kupine

Srećom, proizvodi za izbjeljivanje zubi mogu ukloniti površinske mrlje, a tretmani izbjeljivanja zubi kod vašeg doktora dentalne medicine mogu imati vidljive rezultate u vrlo kratkom vremenu. U nastavku saznajte više o četiri različite vrste izbjeljivanja zubi.

Pasta za izbjeljivanje zuba i sredstva za ispiranje

Svoju uobičajenu pastu za zube i vodicu za ispiranje usta možete jednostavno zamijeniti pastom za izbjeljivanje zuba i tekućinom za ispiranje usta. Zubna pasta za izbjeljivanje može sadržavati blage abrazive za nježno uklanjanje mrlja s površine zuba tijekom četkanja. Prema Američkom stomatološkom udruženju (ADA), sredstvo za ispiranje usta za izbjeljivanje može sadržavati vodikov peroksid ili druge sastojke za izbjeljivanje. Dostupne su čak i posebne četkice za izbjeljivanje zuba koje poliraju zube bez abrazije pomoću posebnih kondenziranih dlačica četkice za zube.

Žvakaće gume i trake za izbjeljivanje

Žvakaća guma za izbjeljivanje bez šećera može pomoći vašim zubima na više načina. Prvo, žvakanje žvakaće gume nakon jela potiče proizvodnju sline kako bi se isprale bakterije i hrana. Drugo, sastojci žvakaće gume za izbjeljivanje mogu obložiti zube kako bi spriječili mrlje. Korištenje žvakaće gume nakon jela može pomoći u održavanju rezultata nakon tretmana izbjeljivanja.

Trake za izbjeljivanje su male plastične trake s peroksidnim gelom koje nanosite na zube. Ovisno o uputama proizvođača, trakice za izbjeljivanje mogu se koristiti do 30 minuta dnevno do dva tjedna za vidljiv rezultat izbjeljivanja.

Udlage za izbjeljivanje zubi

Udlage za izbjeljivanje zubi uključuju jednu ili više udlaga nalik štitnicima za zube s otopinom za izbjeljivanje na bazi gela. Udlage za izbjeljivanje zubi možete kupiti u trgovini ili vaš doktor dentalne medicine može izraditi udlage po narudžbi koje ćete koristiti s profesionalno isporučenim proizvodom za izbjeljivanje. Ako radite sa svojim doktorom dentalne medicine, on će uzeti otisak zuba, a zatim će vaša udlaga biti napravljena tako da odgovara vašim ustima. Udlage koje se prodaju u slobodnoj prodaji imaju nižu koncentraciju peroksida od onoga što je dostupno u ordinaciji. Baš kao i trakice za izbjeljivanje, udlage za izbjeljivanje zubi možda ćete morati koristiti više dana u tjednu do dva tjedna za najbolje rezultate.

Tretman izbjeljivanja zuba u ordinaciji

Tretmani izbjeljivanja u ordinaciji vašeg doktora dentalne medicine mogu imati izvrsne rezultate. Prvo će vaš doktor dentalne medicine staviti zaštitni sloj na tkivo desni i usne kako bi ih zaštitio od jakih sastojaka za izbjeljivanje. Zatim će nanijeti gel za izbjeljivanje i zasvijetliti ultraljubičastom lampom na zube kako bi aktivirao tretman. Ovaj proces obično uključuje višu koncentraciju sastojaka za izbjeljivanje nego što ćete pronaći u proizvodima u trgovini. Dok tretmani u ordinaciji koštaju više od proizvoda koji se kupuju bez recepta, rezultati su obično bolji i traju dulje.

Što je potrebno razmotriti prije odabira tretmana za izbjeljivanje zubi

Rezultati izbjeljivanja zubi nisu trajni i obično zahtijevaju popravke i daljnje tretmane za održavanje izbjeljivanja. Dok nastavljamo jesti i piti kiselu ili tamnu hranu i pića, naši zubi mogu akumulirati površinske mrlje.

Važno je imati pravilne navike oralne higijene prije bilo kakvog tretmana izbjeljivanja zubi. Pobrinite se za karijes ili gingivitis. U protivnom biste mogli imati problema s osjetljivošću zuba ili upalom desni. Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine prije korištenja bilo kojeg tretmana za izbjeljivanje zubi kako biste osigurali najsigurniji način za postizanje bjeljeg osmijeha s najboljim mogućim rezultatima.

Održavanje zdravog osmijeha od iznimne je važnosti, a održavanje dobre oralne higijene omogućit će da vaš osmijeh duže izgleda blistavije. Proizvodi za izbjeljivanje koji se kupuju u trgovini isplativi su i jednostavni za korištenje. Međutim, tretman izbjeljivanja u ordinaciji vašeg doktora dentalne medicine može imati dugotrajnije rezultate. Vaš doktor dentalne medicine može dati preporuke i savjetovati vas o najboljem tretmanu izbjeljivanja za vas.