Izbjeljuje li kokosovo ulje zube?

Izbjeljuje li kokosovo ulje zube?

Ako ste zainteresirani za prirodne lijekove i organske proizvode, vjerojatno ste upoznati s praksom mućkanja uljem. To uključuje žličicu jestivog ulja (obično kokosovog) kako biste njegovali zube. Neki tvrde da kokosovo ulje nudi prednosti kao što su zdravije desni, uklanjanje naslaga i čak bjelji zubi. Ali prije nego što mućkanje uljem postane dio vaše jutarnje rutine, važno je zapitati se: Izbjeljuje li kokosovo ulje stvarno zube? Ispostavilo se da vam ulje vjerojatno neće ponuditi značajne oralne prednosti. Reći ćemo vam zašto – ali prvo, malo povijesti.

Koje je podrijetlo mućkanja ulja u ustima?

Praksa mućkanja uljem potječe iz Indije i ajurvedske tradicionalne medicine, koja je promovirala mućkanje uljem za mnoge bolesti – uključujući oralno zdravlje. Ideja je da dok mućkate ulje u ustima, ono uklanja bakterije koje mogu dovesti do plaka i gingivitisa. Neki tvrde da praksa također rezultira bjeljim zubima i smanjenom osjetljivošću.

Uz sve više i više ljudi koji traže prirodne lijekove za zdravije tijelo, mućkanje ulja je ono što se pojavljuje u temama dentalne higijene. Ljubitelji prirodnog načina života željno su preuzeli naviku mućkanja uljem – s malo ulja oko 20 minuta dnevno u potrazi za navodnim dobrobitima.

Znanstvene studije su se posvetile utvrđivanju njegovih prednosti.

Postoji li znanstveni dokaz da mućkanje uljem izbjeljuje zube?

Obratite se stručnjacima ako se pitate je li kokosovo ulje rješenje za izbjeljivanje zubi. Američka stomatološka udruga (ADA) primjećuje da nema dovoljno znanstvenih dokaza koji bi dokazali da je mućkanje ulja korisno za vaše oralno zdravlje. Bez pouzdanog istraživanja i testiranja, ADA ne može preporučiti praksu mućkanja ulja.

ADA je dobila potporu u sustavnom pregledu posebno o mućkanju kokosovog ulja i oralnoj higijeni objavljenom u znanstvenom časopisu Heliyon. Znanstveni pregled zaključio je da je teško utvrditi ima li mućkanje s kokosovim uljem stvarni blagotvorni učinak.

Koja rješenja za izbjeljivanje zubi djeluju?

Što dokazano dovodi zube u blistav oblik ako ne postoje uvjerljivi dokazi da kokosovo ulje izbjeljuje zube? U nastavku su navedeni mnogi načini na koje možete učiniti svoje zube bjeljima kod kuće ili u stomatološkoj ordinaciji.

Izbjeljivanje kod kuće

Učinkoviti proizvodi za izbjeljivanje bez recepta sadrže prirodne proizvode, poput sode bikarbone ili ksilitola. Međutim, mnogi koriste super-učinkovita sredstva za izbjeljivanje kao što su vodikov peroksid ili karbamid peroksid – primjenjuju se u različitim stupnjevima ovisno o proizvodu.

Neki proizvodi dolaze s LED svjetlom koje dodatno aktivira izbjeljivanje zubi. Proizvodi za kućno izbjeljivanje uključuju:

  • Pasta za zube: Provjerite sadrži li pasta za zube koju koristite fluorid. Koristite je tijekom pranja zuba dva puta dnevno.
  • Vodica za ispiranje usta: Koristite za svakodnevno ispiranje usta.
  • Trake za izbjeljivanje: Slijedite upute na pakiranju kako biste na zube nanijeli trake koje sadrže tanak sloj sredstva za izbjeljivanje.
  • Olovka za izbjeljivanje: savršena za vrijeme dok ste u pokretu, ovu olovku možete koristiti za izbjeljivanje zubi u bilo koje vrijeme.
  • Udlage s gelom: dostupne tamo gdje se prodaju stomatološki proizvodi, ove se udlage najbolje koriste kod kuće slijedeći upute na pakiranju.

Izbjeljivanje u ordinaciji

Razgovarajte sa svojim doktorom dentalne medicine o profesionalnom izbjeljivanju u ordinaciji za briljantan osmijeh. Među opcijama su:

  • Prilagođene udlage s gelom za izbjeljivanje zubi: Prilagođene udlage mogu biti učinkovitije i bolje zaštititi vaše desni od udlaga koje se prodaju u slobodnoj prodaji. A ako želite, možete ih koristiti kod kuće.
  • Kombinacija gela za izbjeljivanje i lasera: iako daje najučinkovitije rezultate, troškovi postupka možda neće biti u vašem budžetu. No postupak bi vam se mogao isplatiti.

Razgovarajte o svim mogućnostima sa svojim doktorima dentalne medicine. Koju god opciju odabrali, korištenje zubne paste za izbjeljivanje s fluoridom kao dio vašeg redovnog režima oralne njege može održati vaše zube bijelima.

Mućkanje uljem moglo bi biti popularno u nekim krugovima, ali na kraju, njegove dobrobiti za izbjeljivanje i oralno zdravlje nisu uvjerljive. Ako stvarno želite rezultate izbjeljivanja, oslonite se na sastojke koji dokazano djeluju. A onda pokažite svijetu svoje bijele zube!