Izbjeljuje li soda bikarbona zube?

Izbjeljuje li soda bikarbona zube?

Na internetu je moguće pronaći brojne kućne recepte, "uradi sam" rješenja te proizvode za izbjeljivanje zubi. Da li je soda bikarbona štetna za Vaše zube? Da li ih zapravo izbjeljuje? U ovom članku možete pročitati što stručnjaci misle o učinkovitosti i sigurnosti korištenja sode bikarbone za izbjeljivanje zubi.

Soda bikarbona i izbjeljivanje zubi

"Soda bikarbona, također poznata kao natrijev bikarbonat, vrsta je soli koja je lako dostupna u većini kućanstva. Sama po sebi obično izgleda kao mali kristal (slično kuhinjskoj soli) ili fini prah. Jedan od praktičnih načina upotrebe sode bikarbone je u stomatološkim proizvodima kao jedan od sastojaka paste za zube.

Općenito, zube je moguće izbijeliti na dva načina: izbjeljivanjem zuba peroksidima ili korištenjem abraziva za uklanjanje mrlja. Soda bikarbona je abraziv koji može pomoći u uklanjanju mrlja kada se njome četka tvrdi vanjski sloj zubi, poznat kao caklina

Razmišljate o korištenju paste za zube sa sodom bikarbonom? Srećom, pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu je učinkovita i sigurna za izbjeljivanje zubi, prema časopisu Američkog stomatološkog udruženja. Još bolje, soda bikarbona je manje abrazivna od mnogih alternativa i slične je tvrdoće dentinu Vaših zuba. Zajedno, ovi čimbenici čine sodu bikarbonu sigurnom opcijom za svakodnevnu upotrebu u Vašoj rutini oralne njege.

Budući da soda bikarbona uklanja diskoloraciju s površine Vaših zuba, ona neće ukloniti dublje mrlje. Prema klinici Mayo, pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu može pomoći u uklanjanju mrlja od kave i pušenja, ali moglo bi proći između dva do šest tjedana da primijetite razlliku.

Ako pasta za zube koja sadrži sodu bikarbonu ne izbjeljuje Vaše zube onoliko koliko biste željeli, razmislite o zakazivanju pregleda kod doktora dentalne medicine ili dentalnog higijeničara. Prema Medicinskom centru Sveučilišta u Rochesteru, profesionalni tretman izbjeljivanja zubi djeluje jednako kao i tjedni tretmana kod kuće, pa bi profesionalni tretman mogao biti odličan izbor za Vaš osmijeh.

Koristan savjet: Soda bikarbona nije isto što i prašak za pecivo. Za razliku od sode bikarbone, prašak za pecivo također sadrži i kiselinu i kukuruzni škrob koji se koristi kao sastojak u pečenju. Nećete naći nijednu pastu za zube s praškom za pecivo!"

Kućni lijekovi

"Kada je riječ o izbjeljivanju zubi, važno je zapamtiti da ne postoje čarobna rješenja te da prvo trebate misliti na svoju sigurnost.

Sredstva za izbjeljivanje zubi koji uključuju sodu bikarbonu pomiješanu s manje dobro proučenim sastojcima popularizirani su na internetu zbog niske cijene, široke dostupnosti sastojaka i jednostavnosti upotrebe. Nažalost, popularno ne znači sigurno i učinkovito, stoga je najbolje držati se proizvoda koje su formulirali profesionalci.

Dobro je izbjegavati savjete za izbjeljivanje koji se dijele putem amaterskih blogova i zapamtite da ""uradi sam"" rješenja mogu biti opasna. Može biti teško samostalno mjeriti sastojke, a također možete iritirati pulpu zuba kada koristite sredstva za izbjeljivanje.

Preporučamo da se posavjetujete sa svojim doktorom dentalne medicine prije korištenja bilo kojeg sredstva ili proizvoda za izbjeljivanje."

Drugi savjeti za oralnu njegu

Soda bikarbona može pomoći u izbjeljivanju zubi, ali sama po sebi nije dovoljna za sprječavanje karijesa, bolesti desni i drugih problema sa zubima. Korištenje paste za zube sa sodom bikarbonom ne smije se smatrati zamjenom za bilo koji dio vaše stomatološke rutine, već kao nadopuna.

Dobra vijest je da je pravilna rutina njege usne šupljine veliki korak prema održavanju zdravih usta i biserno bijelih zuba.

Važni savjeti za oralnu njegu:

  • Koristite pastu za zube ili vodicu za ispiranje usta koja sadrži fluorid ili pijte vodu s fluoridom (kao što je većina vode iz slavine) kako biste zaštitili svoje zube. Mnoge vrste pasta za zube sadrže i sodu bikarbonu i fluorid!

  • Perite zube dvije minute, dva puta dnevno i to blagim pokretima kako ne biste oštetili zube ili desni.

  • Čistite zubnim koncem jednom dnevno kako biste uklonili ostatke hrane i plak s područja između zubi.

  • Jedite uravnoteženu, zdravu prehranu koja ne sadrži previše šećera ili kiselih namirnica.

  • Izbjegavajte pušenje i duhanske proizvode.

Dokazano je da je soda bikarbona pametan izbor za izbjeljivanje zubi, ali nije potpuno rješenje za zdravlje Vaših zubi. Obavezno provodite potpunu rutinu oralne njege i posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine ako razmišljate o korištenju proizvoda za izbjeljivanje. Sada ste spremni za uspjeh sa znanjem o upotrebi i sigurnosti sode bikarbone za izbjeljivanje zubi.