PITANJA I ODGVORI O COLGATE-PALMOLIVEOVIM LABORATORIJSKIM I KLINIČKIM REZULTATIMA O UTJECAJU ZUBNE PASTE I VODICE ZA ISPIRANJE NA COVID-19 VIRUS

Najnovije studije koje je proveo Colgate-Palmolive pokazuju da naši proizvodi za oralnu njegu mogu imati važnu ulogu u smanjenju COVID-19 virusa u vašim ustima. Laboratorijski testovi pokazali su da određene vrste zubnih pasti, vodica za ispiranje i sprejeva za usta neutraliziraju SARS-CoV-2 — virus koji uzrokuje COVID-19 — za više od 99%. Kliničko testiranje provedeno preproceduralno s pacijentima pozitivnima na COVID-19 pokazalo je da određene vodice za ispiranje koje sadrže cetilpiridinijev klorid (CPC), cink, vodikov peroksid ili klorheksidin znatno smanjuju virusa u ustima i do 30, odnosno 60 minuta nakon ispiranja. U nastavku možete pronaći odgovore na neka od najčešće postavljanih pitanja. Molimo, imajte na umu da nisu svi proizvodi dostupni na svim tržištima. Na najbližem prodajnom mjestu provjerite je li vam određeni proizvod dostupan.

Općenita pitanja:

 

1. Koje su zubne paste i vodice za ispiranje u laboratorijskom testu neutralizirale SARS-CoV-2 za 99% i više?

○ Među zubnim pastama su: Colgate Total i određeni proizvodi iz linije Meridol.

○ Među vodicama za ispiranje i sprejevima su: Oni s 0.075% CPC-a, uključujući većinu verzija spreja i vodice za ispiranje Colgate Total, Colgate Plax, sprej Vedshakti, te vodica za ispiranje Colgate Zero; vodica za ispiranje Meridol, koja ne sadrži CPC, također je neutralizirala za 99%.

2. Koje su vodice za ispiranje u kliničkoj studiji znatno reducirale prisutnost virusa u ustima i do 60 minuta nakon ispiranja?

Peroxyl, PerioGard i Colgate Total (izvan S.A.D.-a), koji se u Sjevernoj Americi prodaje kao Colgate Zero.

3. Hoće li me smanjena razina virusa u ustima zaštititi od dobivanja ili prenošenja COVID-19?

Ako je u vašim ustima detektiran COVID-19 virus, već ste se zarazili. Trenutno nema konkretnih dokaza da se smanjenjem razine virusa u ustima sprečava dobivanje ili prenošenje virusa. Međutim, smanjenje razine virusa u slini — koja se može raspršavati govorenjem, pjevanjem ili kašljanjem — može pomoći u sprečavanju širenja.

4. Hoće li mi smanjena razina virusa u ustima ublažiti COVID-19 simptome ili pridonijeti bržem oporavku?

Ne postoje klinički dokazi koji bi potvrđivali da smanjenje razine virusa u ustima pridonosi ublaženju COVID-19 simptoma ili bržem oporavku. Trajanju i težini bolesti COVID-19 pridonose mnogi faktori, uključujući snagu vašeg imunosnog sustava.

5. Što znači "neutralizirati virus"?

"Neutralizirati virus" znači da je virus prisutan, ali više nije zarazan i više se ne može razmnožavati.

6. Kako proizvodi za oralnu njegu pomažu neutralizirati virus?

Trenutno dostupni podaci ukazuju na to da proizvodi za oralnu njegu nagrizaju ovojnicu virusa i rastvaraju je. Bez svoje vanjske zaštitne ovojnice, virus se ne može vezati za stanice i inficirati ih

7. Trebam li prati zube ili ispirati usta prije susreta s drugim ljudima?

Oralna njega trebala bi biti dio vaše dnevne osobne higijene, a radi prevencije prijenosa virusa trebali biste i dalje nositi maske, distancirati se i prati ruke. Trenutno nema konkretnih dokaza da pranje zubi ili ispiranje usta štiti od dobivanja ili prenošenja COVID-19. Međutim, smanjenje razine virusa u slini, koja se može raspršavati govorenjem, pjevanjem ili kašljanjem, može pomoći u smanjenju rizika od širenja. U planu su nam dodatne studije o utjecaju pranja zubi i ispiranja usta na razinu virusa u vašim ustima. No redovito pranje zubi i ispiranje sigurnim i učinkovitim sredstvima ključno je za očuvanje oralnog zdravlja.

8. Na koji način rezultati laboratorijskih testirana predstavljaju ono što se zbiva u nečijim ustima?

Laboratorijsko testiranje pojednostavljeni je model kojime se u strogo kontroliranim uvjetima ustanovljuje mogu li Colgateove antimikrobske formule neutralizirati virus SARS-CoV-2. Laboratorijska metodologija međunarodno je prihvaćen i priznat način provjere inaktivacije i za zubne paste i za vodice za ispiranje usta. Colgate-Palmolive provodi dodatna klinička istraživanja, ne bi li ustanovio može li do sličnih rezultata doći u ustima, čime bi se potpomogla neutralizacija i smanjenje razine virusa.

9. Koliko su testirani Colgate-Palmoliveovi proizvodi učinkoviti protiv virusa SARS-CoV-2 u usporedbi s Listerineom, Crestom i ostalim konkurentima?

Nismo testirali učinkovitost konkurentskih proizvoda.

10. Ako četkam zube i ispirem vodicom za ispiranje, moram li nositi masku?

Da. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da svi nose maske za lice radi smanjenja stope prijenosa bolesti COVID-19. Nastavite slijediti smjernice koje pomažu u sprečavanju zaraze i širenja bolesti COVID-19, kao što su nošenje maske, socijalno distanciranje i pranje ruku.

11. Ima li četkanje zubi ili ispiranje vodicom za usta ikakvog učinka na moja antitijela?

Nema, pranje zubi ili ispiranje vodicom za ispiranje nema nikakvog učinka na vaša antitijela.

 

Pitanja o zubnoj pasti:

12. Neutralizira li svaka zubna pasta virus koji uzrokuje COVID-19?

Osim Colgate Total i odabranih Meridol proizvoda, nismo testirali nikakve druge zubne paste da bismo znali neutraliziraju li i one COVID-19 virus.

13. Utječe li četkanje zubi na prisutnost virusa koji uzrokuje COVID-19 u mojim ustima?

Naša laboratorijska testiranja SARS-CoV-2 jesu ohrabrujuća, ali bez provođenja kliničke studije ne možemo reći hoće li u ustima dolaziti do tih efekata. U sklopu svog kliničkog programa trenutno vršimo testiranje osoba s pozitivnim testovima na COVID-19, kako bismo ustanovili smanjuje li se privremeno pranjem zubi pastom Colgate Total razina virusa u ustima.

14. Koliko pozitivni učinak zubne paste Colgate Total traje s obzirom na razinu virusa koji uzrokuje COVID-19?

Provodimo daljnja istraživanja, da ustanovimo hoće li do neutralizacije virusa iz laboratorijskih testiranja doći i u ustima. Naši klinički rezultati pomoći će nam shvatiti koliko se točno virus reducira i na koliko dugo.

Vodica za ispiranje/Sprej za usta:

 

15. Koji su to proizvodi koji sadrže 0.075% cetilpiridinijev klorid (CPC)?

Većina verzija spreja i vodice za ispiranje Colgate Total, Colgate Plax, sprej Vedshakti, te vodica za ispiranje Colgate Zero.

16. Smanjuju li privremeno svaka vodica za ispiranje ili sprej za usta razinu virusa u ustima?

U svojoj smo kliničkoj studiji testirali samo Colgate Peroxyl, Colgate PerioGard i Colgate Total (izvan S.A.D.-a) koji se u Sjevernoj Americi prodaju kao Colgate Zero i zadovoljstvo nam je izvijestiti vas da su učinkoviti u privremenom smanjenju razine virusa u ustima. Ostale proizvode nismo testirali.

17. Je li klorheksidin (CHX) 0.12 i 0.2% jednako učinkovit kao vodikov peroksid?

Naša laboratorijska studija nije osmišljena s ciljem usporedbe učinkovitosti proizvoda. Njome smo ispitali mogućnost proizvoda da neutraliziraju virus SARS-CoV-2.

18. Koliko će ispiranje vodicom ili korištenje spreja za usta smanjiti razinu virusa u mojim ustima?

Laboratorijsko je testiranje pokazalo da u 30 ili 60 sekundi trajanja kontakta Colgateove vodice za ispiranje s cetilpiridinijevim kloridom neutraliziraju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99.9%. Inicijalnu kliničku studiju proveli smo kako bismo ustanovili vrijedi li ovaj neutralizacijski učinak i za privremenu redukciju virusa u ustima i potvrdili da vrijedi. Rezultati studije provedene na vodicama za ispiranje Colgate Total (izvan S.A.D.-a), koje se u Sjevernoj Americi prodaju kao Colgate Zero, te Colgate PerioGard i Colgate Peroxyl pokazuju da ispiranje prema uputama odmah postiže učinak znatnog smanjenja razine virusa u ustima. Te smanjene razine virusa održavaju se do 30 i 60 minuta nakon ispiranja, ali su razine najniže netom nakon ispiranja.

19. Štiti li me ispiranje vodicom za usta od bolesti COVID-19?

Klinička studija pokazala je znatno smanjenje razine virusa u ustima uslijed korištenja određenih vodica za usta — koje se potom održava do 30 i 60 minuta nakon ispiranja — ali trenutno ne postoje izravni dokazi da ipsiranje vodicom ili korištenje spreja za usta štiti od dobivanja ili prijenosta bolesti COVID-19. Međutim, redovito ispiranje usta igra važnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Stomatolozi preporučuju korištenje vodice za ispiranje u sklopu dnevne rutine oralne njege.

20. Trebam li, radi smanjenja razine virusa koji uzrokuje COVID-19, ispirati usta vodicom samo kod kuće ili i prije posjeta zubaru?

Naše istraživanje pokazalo je da do najvećeg smanjenja razine virusa generalno dolazi netom nakon ispiranja, te da razine ostaju znatno manje i do narednih 60 minuta. Preporučujemo vam da usta ispirete kod kuće, u sklopu vaše dnevne rutine oralne njege. Na temelju kliničke studije preporučujemo i ispiranje netom prije posjeta zubaru.

21. Kad bi pacijenti trebali ispirati usta prije stomatoloških zahvata?

Na temelju ovih rezultata, bilo bi dobro da vaši pacijenti isperu usta netom prije početka zahvata. Rezultati kliničke studije pokazuju najveže smanjenje razine virusa netom nakon ispiranja. Njegova razina ostaje znatno umanjena i do narednih 60 minuta. Pacijentima biste mogli preporučiti da usta isperu i najviše sat vremena prije dolaska u vašu ordinaciju, radi bolje zaštite osoblja s kojime su prije zahvata u kontaktu.