Predstavljanje prve reciklirajuće tube Colgate
Kako reciklirati

 

Kako reciklirati?

Kako mogu reciklirati tubu? Trebam li je otvoriti i ukloniti ostatke paste za zube ili je nekako isprati?

SAZNAJTE VIŠE

 

Od čega je tuba izrađena

 

Od čega je tuba izrađena?

Tuba je primarno napravljena od plastike HDPE (polietilena visoke gustoće). #2. Čep je napravljen od PP (polipropilena), plastike #5."

SAZNAJTE VIŠE

 

Zašto dijelimo našu tehnologiju

 

Zašto dijelimo našu tehnologiju?

Ovaj projekt nije za nas, on je za nešto veće. Nadamo se da ćemo dijeleći tehnologiju pokrenuti svjetski pokret reciklirajućih tuba za zubne paste. Naš je san da se sve tube (ne samo one za paste za zube) mogu reciklirati u stvarnosti i u odgovarajućem omjeru.

 

Što se događa nakon recikliranja tuba

 

Što se događa nakon recikliranja tuba?

Evo kratkog pregleda životnog vijeka tuba.
Kada tuba uđe u tok recikliranja, šalje se na mjesta kao što su postrojenja za oporabu materijala gdje se razvrstavaju pa zatim na ponovnu obradu kojom se HDPE, uključujući i boce, pretvara u male plastične pelete. Ti se peleti zatim pretvaraju u nove proizvode i pakiranja.

SAZNAJTE VIŠE

 

Imate pitanja? Potražite ih ovdje

 • Kako se tuba reciklira?

  Je li ju potrebno prerezati i ukloniti ostatak zubne paste ili ju na neki način isprati?
  Prvo provjerite nalazi li se na tubi neki od sljedećih simbola:

  recycle tube hdpe logo
  recycle tube logo

  Radimo na prebacivanju cijele naše ponude zubnih pasta diljem svijeta u reciklirajuće tube. Taj smo postupak započeli 2019. i dovršit ćemo ga do 2025. tako da se sve tube neće odmah moći reciklirati. Važno je da tubu, ako na njoj nema ove oznake ne stavite u kantu za reciklažu.

  Ako se na njoj nalazi ovaj simbol, recikliranje je jednostavno. Jednostavno istisnite koliko god možete paste iz tube, vratite čep i stavite je u kantu za reciklažu. Naša se tuba reciklira s plastikom #2 HDPE.

  Nemojte otvarati tubu da biste pokušali ukloniti ostatak zubne paste! Tijekom obrade tube u postrojenju za recikliranje, ona se melje i prolazi kroz postupak „ispiranja” gdje se svi ostaci zubne paste ispiru s plastike. Stoga nije potrebno da ju ispirete kod kuće.

 • Mogu li se reciklirati i čepovi?

  Da. tehnički je izvedivo recikliranje čepova i najbolje je ostaviti čep na tubi prije no što se stavi u kantu za reciklažu. Na taj se način izbjegava otpad nastao od čepova. Čepovi se izrađuju od drugačije vrste plastike pa je u nekim postrojenjima za recikliranje poželjno skinuti čepove prije recikliranja tuba. Provjerite u lokalnim pravilima za recikliranje kako bi bili sigurni. Nastavljamo naša istraživanja kako bismo sve naše čepove prebacili na materijal koji ima višu razinu kompatibilnosti s plastikom HDPE.

 • Što radite da biste osigurali prihvaćanje ovih tuba u postrojenjima za recikliranje?

  Zapravo, puno toga. Vodeća smo grupacija u sektoru i globalno surađujemo s našim partnerima na edukaciji o recikliranju i većem prihvaćanju reciklirajućih tuba. Svoje znanje i tehnologiju dijelimo sa svim zainteresiranim tvrtkama. Provjeravamo i mogućnost razvrstavanja tuba u ispitivačkim laboratorijima i stvarnim postrojenjima kako bismo bili sigurni da nema previše nepravilnog razvrstavanja. Što se više reciklirajućih tuba upotrebljava na tržištu i što je viša educiranost postrojenja za recikliranje o njima, to će reprocesorima biti lakše reciklirati tube koje dobivaju.

 • Zašto se neke tube mogu reciklirati,a druge ne mogu?

  Naš je plan da se sve naše tube za paste za zube mogu reciklirati do kraja 2025. Potrebno je vrijeme za prijelaz, a tijekom tog razdoblja neke naše paste za zube bit će u reciklirajućim tubama, a druge još nećemo stići prebaciti. Za sada, provjerite nalazi li se na vašoj tubi jedna od ikona u nastavku prije no što ju reciklirate:

  recycle tube hdpe logo
  recycle tube logo
 • Je li ova tuba biološki razgradiva?

  Ne, ova tuba (kao ni plastika općenito) nije dizajnirana da bi bila biorazgradiva. Plastika #2 HDPE koju upotrebljavamo u našim tubama predviđena je za „kružnu” upotrebu pa se materijal može ponovno obraditi za nove proizvode i pakiranja.

 • Ova je tuba i dalje izrađena od plastike. Kako to pomaže zaštiti okoliša?

  Naše reciklirajuće tube izrađene su od plastike #2 HDPE, vrste plastike koja se najviše reciklira. HDPE može se pretvoriti u najrazličitije nove stvari, uključujući građevinski materijal i nova pakiranja. Prebacivanje na reciklirajuće tube predstavlja potencijal zahvaljujući kojemu milijuni tuba neće završiti na odlagalištu otpada.

 • Od čega je tuba izrađena?

  Tuba je primarno napravljena od plastike HDPE (polietilena visoke gustoće). #2.

  Čep je napravljen od PP (polipropilena), plastike #5.

 • Zašto dijelimo našu tehnologiju?

  Ovaj projekt nije za nas, on je za nešto veće. Nadamo se da ćemo dijeleći tehnologiju pokrenuti svjetski pokret reciklirajućih tuba za zubne paste. Naš je san da se sve tube (ne samo one za paste za zube) mogu reciklirati u stvarnosti i u odgovarajućem omjeru.

 • Što se događa nakon recikliranja tuba?

  Evo kratkog pregleda životnog vijeka tuba. Kada tuba uđe u tok recikliranja,

  šalje se na mjesta kao što su postrojenja za oporabu materijala gdje se razvrstavaju pa zatim na ponovnu obradu kojom se HDPE, uključujući i boce, pretvara u male plastične pelete. Ti se peleti zatim pretvaraju u nove proizvode i pakiranja.